U bent hier: Home › Barcommissie › Drank en Horecawet per 1-1- 2014

Drank en Horecawet per 1-1- 2014


        

 

                                                                            Woerden, 28 december 2013

 

 

Betreft: verhoging alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar

 

Beste leden,

 

Graag informeren we u over veranderingen in ons alcoholbeleid per 1 januari 2014.

Op die datum gaat de wettelijke leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Dat betekent dat sportkantines (maar ook supermarkten, slijterijen en horeca) geen alcohol mogen verkopen aan mensen onder de 18 jaar. Wie zelf onder de 18 is, mag geen alcohol bij zich hebben of drinken in openbare ruimten. Daar vallen sportverenigingen onder, maar ook de straat, het café, parken, buurthuizen enzovoorts. Aansluitend op de wet heeft de gemeente de lokale verordening aangepast die onze vereniging nodig heeft om alcohol te mogen schenken.  

 

Wat verandert er op onze vereniging?

Vanaf 1 januari zullen wij geen alcohol schenken aan leden en bezoekers die jonger zijn dan 18 jaar. De barmedewerkers zullen daarom vragen een ID te laten zien, zodat zij de leeftijd weten van degene die alcohol wil kopen.

 

De nieuwe regels zullen zichtbaar opgehangen worden bij de ingang van de kantine en bij de bar.

 

Het zelf meenemen van alcoholische dranken is (nog steeds) niet toegestaan.

 

Een volwassene of jongere boven de 18 jaar mag geen alcohol kopen bij de bar en doorgeven aan een jongere die nog geen 18 jaar is.

 

De gemeente controleert of verenigingen zich aan de wet houden. Onze vereniging kan een boete krijgen wanneer wij toch alcohol verkopen aan leden en bezoekers onder de 18 jaar. Ook kunnen jongeren onder de 18 jaar die op het terrein of in de gebouwen van de vereniging alcohol bij zich hebben (open of gesloten blikje of flesje) een boete krijgen. Zij hebben dan alcohol in hun bezit in de openbare ruimte en dat is strafbaar onder de 18 jaar.

 

De overheid past de wet aan omdat zij jongeren wil beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. De hersenen van jongeren zijn nog in ontwikkeling. Drankgebruik in de puberteit en bij jong volwassenen kan de opbouw van de hersenen beschadigen.

Ook wil de overheid de overlast terugdringen die drinkende jongeren kunnen veroorzaken.

 

Onze vereniging moet zich natuurlijk aan de wet houden. En wij als sportvereniging willen de boodschap dat het normaal is om onder de 18 jaar geen alcohol te drinken van harte ondersteunen.

 

Wij hopen dat alle leden hun medewerking verlenen en begrip tonen aan onze barvrijwilligers die dit mede uit moet voeren.

 

In de bijlage vindt aanvullende informatie over de nieuwe wetgeving.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief,  dan kunt u contact opnemen met;

Ton de Goey, bestuurslid,  vz. barcommissie

 

Met hartelijke groet,

Namens het bestuur van TV Cromwijck

 

 

Informatie over de nieuwe alcoholwetgeving

 

Hoe zit het als ik nu 16 of 17 ben?

De maatregelen gelden voor iedereen die op of na 1 januari jonger is dan 18 jaar. Er komt geen overgangsregeling voor de jongeren die dan 16 of 17 jaar zijn en aan wie volgens de vorige wet wel zwak alcoholhoudende drank (zoals bier, wijn en mixdrankjes) verkocht mocht worden.

 

Hoe hoog zijn de boetes?

Onder de 16 jaar bedraagt de boete € 45,-- en voor 16- en 17-jarigen € 90,--.

 

Geldt dit alleen voor sportverenigingen?

Nee, dit gaat ook gelden voor andere verenigingen. En natuurlijk ook voor de horeca, supermarkten, slijterijen, scholen et cetera.

 

Hoe zit het met roken?

De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak gaat ook omhoog naar 18 jaar per 1 januari 2014. Verkopers worden strafbaar als zij tabak aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren zelf worden niet strafbaar gesteld als ze tabak in hun bezit hebben in de openbare ruimte.

 

Hoe informeert de rijksoverheid het publiek?

De rijksoverheid informeert het publiek vanaf december 2013 over de nieuwe wet. Bij supermarkten zullen bijvoorbeeld folders verspreid worden.

Daarnaast is half november 2013 een landelijke campagne gestart om de norm te versterken dat het normaal is als je voor je 18e niet drinkt. U zult het logo en/of spotjes ervan regelmatig tegenkomen op bijvoorbeeld radio of televisie, in supermarkten, maar ook bij sportverenigingen.

 

Besteed de gemeente aandacht aan deze nieuwe wet en de verandering dat het eigenlijk niet normaal is als je voor je 18e drinkt?

In de gemeente wordt ook het komend jaar een aantal initiatieven genomen om de nieuwe wetgeving en de campagne kracht bij te zetten. Verschillende partijen worden daarbij betrokken, zoals de horeca, scholen en bij voorkeur ook de sportverenigingen. Ook zullen ouders van jongeren en jongeren zelf geïnformeerd worden over de leeftijdgrens naar 18 jaar. De gemeente vindt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van iedereen om te voorkomen dat jongeren onder 18 jaar alcohol kopen en drinken.

 

Als gemeente nemen we deel aan het regionale project Nuchter Verstand. Dit programma richt zich binnen de regio Utrecht-West op het voorkomen en terugdringen van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Kijk voor meer informatie op www.nuchter-verstand.nl.

 

 Ogenblik a.u.b. ...